Fotografering

Jeg har jobbet som fotograf siden 1993, og har hatt mange forskjellige oppdragsgivere. Tar bilder til bøker, kataloger, reklame og brosjyrer.

Jeg jobber for det meste med still-bilder og synes at mine beste egenskaper som fotograf er lyssetting og å finne den rette vinkelen. Verden er tre-dimensjonal, mens et foto bare har to dimensjoner. Så jeg leter alltid etter å gjengi tingene, eller situasjonene, slik at overgangen blir minst mulig. Og riktigst mulig. Det er ikke likegyldig hvordan ting står i forhold til hverandre for at det skal være «godt» å se på.

Av oppdragsgivere kan jeg nevne, Kaare Berntsen AS, DnB NOR, Kistefos museet, Norsk Form, Blindeforbundet, Per Inge Bjørlo, Hole bygdebok og Blomqvist kunshandel.

Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Les mer om Fotografering

Grafisk design

Jeg har laget layout på bøker, kataloger, visittkort, reklamemateriell og andre publikasjoner.

Når jeg både tar bilder og lager layout til en trykksak gjør det at jeg kan tenke mye mer helhetlig og planlegge layout allerede mens jeg fotograferer. Det gir meg større frihet både i jobben som grafisk designer, og som fotograf.

Når det gjelder selve trykkingen samarbeider jeg med forskjellige trykkerier alt ettersom hva slags trykksak som skal lages. Jeg kan også lage ferdige pdfer som man enten printer ut selv, eller de kan legges rett ut på nettet.

Som grafisk designer liker jeg at det skal se pent og stramt ut uten at det blir kjedelig og selvfølgelig.

Les mer om Grafisk Design

ReSirikulert

Dette er min egen lille resirkuleringsfabrikk. Jeg elsker å gå på bruktbutikker og loppemarkeder og når jeg finner en gjenstand, et plagg eller et stoff som jeg ser har muligheter, da får det bli med hjem. Og etterhvert, når jeg finner ut hva det kan bli, så reSirikuleres det og blir til noe nytt.

Jeg er særs svak for gamle håndlagde tekstiler. Vevet, brodert, strikket, heklet. Noen av klærne har jeg klippet ut av gamle gardiner, duker eller andre stoffer, som jeg så syr ferdig. Det er sjelden jeg finner mye av det samme mønsteret, så det blir kun få eller en av hver modell.

Les mer om ReSirikulert

Smykker

Jeg har designet og laget smykker i mange år, og hovedmaterialene mine er plast og sølv.

Jeg lager ringer, mansjettknapper, brosjer, klaver, øredobber. Ofte kommer idéene mens jeg jobber og nye muligheter åpner seg for hva det kan bli. For meg er det selve prosessen med å lage smykkene jeg liker best. Derfor, og fordi de er håndlaget, blir ingen av smykkene helt like selvom de kan være laget i samme form eller med de samme materialene.

Brosjene er laget etter avstøpninger av gammelt norsk bunadssølv. Blondesmykkene er laget av gamle blonder som jeg kjøper på markeder og bruktbutikker. De blir håndmalt og preparert så de blir stive som metall.

Les mer om Smykker

CV

Siri Bergløff Berrefjord
Fredenshavn, 3512 Hønefoss
Telf 321 35 662 / 41 51 67 81
e-post siri@fredenshavn.no
Hjemmeside: www.fredenshavn.no
Født 13. november 1972
Gift, to barn

Jobber som selvstendig kunstner og fotograf og har mitt eget enmansforetak; Berrefjord foto&design. Har hatt mange forskjellige oppdrags- og arbeidsgivere. Bl.a Kaare Berntzen AS, DnB NOR, Blomqvist Kunsthandel, Kistefos museet, ForUM, Hadeland folkemuuseeum, Norsk Form, Per Inge Bjørlo, Aschehoug forlag og Stenersen forlag.

Begynte å jobbe som fotograf i 1993 og hadde det som hovedinntekt i 15 år. Var ansatt hos Blomqvist kunsthandel frem til 2005, og det var her, og siden hos Kaare Berntsen at min interresse for norske håndverkstradisjoner ble vekket. Hva slags jobb jeg har utført er svært varierende, men hovedtyngden var inntil 2005-2006 foto og grafisk formgivning. De senere årene har den kunstneriske delen av mitt virke fått større plass og virkerom ettersom jeg har fått et større nedslagsfelt.

Mitt hovedmateriale er plast, hvor jeg har brukt mange år på å utvikle egne metoder for støp og avstøpninger. I tillegg jobber jeg i sølv, og jeg bruker også gamle tekstiler. fotografier, preparerte naturelementer og readymades i smykkene mine. I tillegg har jeg jobbet mye i tre, men da mer produktbasert og håndverksmessig.

Mest kjent og gjenkjennelig er mine fargerike bunadssmykker i plast.

Utdanning, arbeid og utvalgte enkeltoppdrag

1988 – 1991 2-årig grunnkurs med tegning form og farge med 1 års påbygging som gir allmenn studiekompetanse.

1991 – 1992 Grunnkurs Søm Rud vgs.

1992 – 1993 Skjeberg folkehøyskole Linje for form, tekst og foto.

1993 – 1994 Ex.phil på friundervisningen i Oslo

1993 – 2005 Hovedfotograf for Blomqvist kunsthandels antikvitetsavdeling.

2000 – Fotograferte til boken ” Kristian Bjerknes – bevarer og fornyer”. Boken omhandler bergensarkitekten Kristian Bjerknes arbeider i Bergen og Hordaland.

2004 – Fotograferte på oppdrag fra Kaare Berntsen og Marianne Heske hennes utstilling ”A dolls house”, som var et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalmuseet og Kaare Berntsen AS.

2005 – Fotografering av Fabritzio Plessis innstalasjon i tresliperiet på Kistefoss. Kunstverket var et bestillingsverk og bildene ble brukt i boken som ble gitt ut i forbindelse med åpningen.

2007 – dags dato. Kurs for 7. trinn om design. Under den Kulturelle skolesekken. Kurset går over ca. 7 timer over flere dager og har en teoretisk og en praktisk del.

Det har som mål at alle elevene skal designe og praktisk lage hvert sitt selvstendige produkt.

2009 – Kurator for utstilling på Hadeland folkemuseum for årets utstilling i forbindelse med kulturminneåret 2009 som tok for seg hverdagslivets kulturminner. De valge å ha en utstilling om Sko som jeg tenkte ut, designet, produserte og monterte. Den inneholdt bl.a. animasjon, lydbokser, tittebokser, personlige historier og nesten 100 par sko. Utstillingen var den best besøkte utstillingen i museets historie.

2010 – dags dato. Holder på oppdrag foredraget ”Tradisjon til inspirasjon” som omhandler mitt arbeid, og hva som har inspirert meg i mitt kunstneriske virke.

2012 – dags dato. Holder på oppdrag foredraget ”ReSirikulert – eksklusivt gjenbruk” hvor jeg snakker om hvordan jeg samler, inspireres og bruker gammelt kvinnehåndverk. Vekt på å få opp bevistheten i forhold til håndverkstradisjoner og status på håndverk.

Utstillinger

Mai 2010 – Utstilling på Norway Designs med min egen versjon av vårt Norske bunadssølv. Ble innvitert av eieren til å lage en utstilling med smykkene mine i plast og sølv i forbindelse med bunadssessongen i mai.

Sommer 2011 – Salgsutstilling på Seljord kunsforening. Det var en stor bunadsutstilling i deler av lokalene denne sommeren, og mine smykker i monter i butikken. De ble et spennende, moderne men tradisjonelt innslag. Fikk mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk etter dette.

24. oktober 2011 –1.1.2012 Ble invitert av Haugar kunsmuseum i Tønsberg til å selge smykkene mine i museets butikk under utstillingen til Tore Holm.

I denne perioden var det bare mine ting i smykkemonteret på Haugar.

16.-19. august 2012. Rennebumartnan. Ble invitert sammen med tre andre smykkekunstnere som jobber med plast til å lage en salgsutstilling til Rennebumartnan 2012 som hadde temaet Plastic fantastic?! Utstillingen ble svært godt mottatt og ble et flott og fargerikt midtpunkt på martnan.

2014 – Lagde utstillingen ”Som det stiger frem” etter invitasjon fra Bærum Kunsthåndverk i Sandvika. Dette var min første separatutstilling hvor jeg presenterte arbeider i plast og sølv, og noen i tekstil. Utstillingsperioden var 24. april til 18. mai. Utstillingen ble siden satt opp på Galleri Villvin i Risør fra medio august til medio september, og vil være å se i Galleri Festivitens lokaler på Eidsvoll Verk fra 8. november til 19. desember 2014.

24.01 2015 – 22.03 2015 – Utstillingen Tradisjon? Tvang? på Hå gamle prestegård hvor jeg var med som en av utstillerene. Fanny Sofie Gjestland er hovedkunstener og kurator for utstillingen som tar utgangspunkt i Gjestlands prosjekt ”Hvordan kan jeg lage noe som tar utgangspunkt i norske kvinners problematiske forhold til sine bunader?” Jeg var med og monterte utstillingen både av mine og andres verk.

Andre som stilte ut arbeider på utstillingen var bl.a Sigurd Bronger og Konrad Medhus.

Utstillingen skal nå settes opp på Skien kunsthall Spriten i februar mars 2016 og på Maihaugen på Lillehammer samme år.

12.06.2015 – 1.06 2016 – Har med et smykke i utstillingen Ta det personlig på Kulturhistorisk museum i Oslo. Utstillingen tar for seg smykker fra hele verden og til alle tider, men det er kun få moderne smykker som er med. Det holdes også omvisninger i utstillingen for skoleklasser hvor jeg er med for å snakke om hvordan jeg inspireres av kulturarven og dermed å forsøke og trigge elevenes kreativitet.

Selger og leverer også arbeidene mine til forskjellige butikker og gallerier. F.eks Norway Designs i Oslo og Trondheim, Sugar Shop i Oslo, Nasjonalgalleriet i Oslo, Galleri Festiviteten på Eidsvoll, Maihaugen på Lillehammer, Heimen husflid i Oslo, Garborgsenteret på Jæren og Galleri Osebro i Porsgrunn.

I tillegg er jeg medlem av Designerkollektivet, som for tiden har butikk på GlasMagasinet i Oslo. Dette er et fellesskap av 20 norske designere som drifter en butikk sammen hvor vi selger våre produkter.

Har som designer/kunstner vært med på Designerenes eget julemarked i over10 år på rad. Det avholdes nå hver første helg i desember måned i DogAs lokaler i Oslo. Man må søke hvert år, og det er flere hundre søkere.

Har vært omtalt i tidsskriftet Kunst nr 3 2010 og Norsk Husflid nr 4 2009, samt i forskjellige magasiner. Senest i magasinet Feelgood sin sommer-utgave 2014 hvor det var et 6 siders oppslag om meg og utstillingen hos Bærum Kunsthåndverk.